Råd och stöd
På den här sidan kan du läsa om hur vi arbetar med elevernas hälsa och hur du kan få råd och stöd.
Alla elever på Villanskolan ska ha möjlighet att uppnå god utveckling, både kunskapsmässigt och socialt. Utifrån den enskilda elevens förutsättningar planeras insatser på olika sätt.
- Förebyggande arbete, så att eleven har möjlighet att lyckas, stärker självförtroendet och lusten att lära.
- Den grundläggande läs-, skriv- och matematikundervisningen prioriteras.
- Stöd och eventuell anpassning planeras i nära samarbete med klassläraren. Åtgärdsprogram upprättas vid behov tillsammans med elev och föräldrar.
- Eleven kan få individuellt stöd i sin klass, i mindre undervisningsgrupper eller enskilt.
- Sociala berättelser och seriesamtal används som redskap när elevens sociala situation kräver det.
- Utprovning av kompensatoriska hjälpmedel sker i samarbete med Skoldatateket.
- Vid behov finns möjlighet till ytterligare resurser via kommunens Elevhälsa.
Vårt elevhälsoteam
Elevhälsoteamet på Villanskolan består av rektor, specialpedagoger, speciallärare, skolsköterska, skolkurator och skolpsykolog. Vi träffas varannan vecka för att diskutera elevhälsoarbetet på Villanskolan samt elevärenden. Det är i lärprocesserna, i relation mellan lärare och elev, som det mest betydelsefulla i skolan sker.
Skolsköterska
Lena Lagerstedt
Kurator
Jannika Sahinovic
Extra resurser för råd och stöd
Utöver skolans eget elevhälsoteam har Ängelholms kommun extra resurser som kan sättas in vid behov. Det är skolans elevhälsoteam som tillsammans med rektor och föräldrar som beslutar om den här hjälpen ska kallas in.
Här kan du läsa mer om den centrala Barn- och elevhälsan och deras uppdrag
Trygghet och kompisrådet
Villegruppen
Skolans trygghetsteam har varit etablerad under många år och kallas Villegruppen. Villegruppen består idag av representanter från samtliga arbetslag samt fritids, en skolsköterska, en kurator och en skolledare. Gruppen är ansvarig för kompisstödjarträffar (enligt Friendsmodell) samt utreder och agerar vid behov. Gruppen träffas minst en gång per månad. Under träffarna sker information från respektive kompisråd, aktuella ärenden eller situationer diskuteras, olika aktiviteter som främjar likabehandling planeras och det görs en översyn av de behov som finns på skolan eller inom gruppen
Kompisråd
Från åk 3 finns kompisråd i varje klass. Representanterna är valda enligt Friendsmodell. Kompisråden träffas årskursvis och samma pedagog följer gruppen från åk 3-6. Träffar sker ca en gång per månad