För bästa upplevelse och funktion av denna webbplats vänligen aktivera javascript.
Så arbetar vi
På den här sidan kan du bland annat läsa om vår pedagogiska inriktning och våra specialkompetenser. Du kan också läsa kort om vår vision och vår värdegrund.
Ekens förskola - en ny modern förskola med stark förankring till naturen!
Vi vill inspirera barn till att tycka om att vara ute. Med naturen nära vill vi skapa en trygg och obegränsad lärmiljö som innehåller glädje, lek, fantasi, sinnesupplevelser och miljötänk mot en hållbar utveckling.
Det kompetenta barnet
Vi tror på det kompetenta barnet som kan och som utvecklas till en ansvarstagande, nyfiken och kreativ person. Kärnan i vår verksamhet är värdegrund, språk, skapande, rörelse och samarbete.
Äventyrspedagogik
Vi arbetar med äventyrspedagogik, ett spännande arbetssätt som stärker varje barn genom att träna samarbete och fantasi. Alla behövs för att man ska lyckas.
Trygg och utvecklande miljö
Vi arbetar ständigt med att skapa en trygg och utvecklande förskolemiljö för alla barn. Att lyssna på barnen gör att barns intresse och delaktighet blir tydligt i verksamheten. Vår roll är att utmana barnen och utveckla deras frågor och funderingar. Vi arbetar aktivt med att förebygga diskriminering och verkar för barns lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter.
Hållbar utveckling
Förskolan är Grön Flagg certifierad, vilket betyder att vi arbetar med viktiga frågor för en hållbar framtid. Alla barn får förutsättningar att arbeta aktivt med hållbar utveckling, t ex allemansrätten och demokrati, på ett roligt och engagerande sätt.
Arbetssätt
Vi arbetar med olika områden ur förskolans läroplan och vi strävar efter att ha en verksamhet med god kvalitet, som följer målen i läroplanen. Vårt ateljéarbete kopplas till våra projekt och innehåller varierat material med olika tekniker. Sortera, jämföra, undersöka, samarbeta, samtala är viktigt i vårt arbetssätt. Vi ser digital teknik som en resurs i verksamheten. Barnen använder digitala verktyg som en naturlig del i sitt utforskande och skapande.
Motto för förskolorna i Ängelholms kommun
Genom ett gemensamt motto för förskolan har vi tagit ett ytterligare steg för att synliggöra förskolan som en viktig del av Kunskapsstaden Ängelholm. Mottot har arbetats fram av alla rektorer inom förskolan tillsammans med kommunens förskoleutvecklare och nedan kan du läsa mer om vår syn på en förskola där - Vi vågar!
- Förskolorna i Ängelholm är det första viktiga utbildningssteget för stadens yngsta medborgare. Här rustas barnen att möta framtiden och olikheter ses som en tillgång.
- Verksamheten omfattar tre områden; omsorg, fostran och lärande och utgår från barnens lek, intressen, inneboende nyfikenhet och drivkraft. Barnen möter pedagoger och miljöer som väcker lust och förundran.
- Förskolorna vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Pedagogisk dokumentation och aktionsforskning är redskap i det systematiska kvalitetsarbetet. Detta för att säkerställa kvalitén och därmed också barns möjligheter till gynnsamt lärande.
- Det är alla barns rättighet att få tillgång till kvalitativ utbildning.
- Förskolorna i Ängelholm syns och tar plats i Kunskapsstaden Ängelholm.
- Förskolorna i Ängelholm är välkomnande, demokratiska, sociala och lärande mötesplatser för barnen, deras familjer, pedagoger och samhället.
- Vi VÅGAR lyfta fram vår syn på det kompetenta barnet som en medborgare av samhället.
Vår förskola ska vara fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling
På Ängelholms förskolor ska alla känna sig trygga och bemötas med respekt. Det gäller barn, vårdnadshavare och personal. Alla har lika stort värde och mot alla typer av kränkande behandling gäller nolltolerans. Alla förskolor har en plan mot kränkande behandling och diskriminering, där varje förskola berättar vad de gör för att deras barn inte ska bli kränkta eller illa behandlade. Det finns en plan för varje verksamhet och den ska anpassas till läget som råder där. Planen uppdateras årligen... Önskar du ta del planen kan du kontakta din förskola eller kommunens kundtjänst.
Relaterade länkar
Skolinspektionen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Barnombudsmannen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Diskrimineringsombudsmannen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Barnens Rätt i Samhället (BRIS) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skollagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läroplan för förskolan (Lpfö 18) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Diskrimineringslagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Frågor och svar
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Ge oss gärna feedback så att vi kan göra hemsidan och informationen bättre.