För bästa upplevelse och funktion av denna webbplats vänligen aktivera javascript.
Om oss
På den här sidan kan du läsa om vår skola. Du hittar bland annat information om skolmat, förskoleklass, fritidshem och kultur.
Välkommen till Södra Utmarkens skola
Årskurs F-6
Södra Utmarkens skola är en F-6 skola och ligger i den södra delen av Ängelholm med närhet till både hav och skog. Den viktigaste resursen vi har här på skolan är vår engagerade personal som ständigt jobbar för att den individuella eleven ska utvecklas och nå sina mål. Vår vision är att tillsammans når vi längre och alla behövs, bidrar och respekterar varandra. På Södra Utmarkens skola lägger vi stor vikt vid att ha behörig personal i samtliga verksamheter vilket bidrar till hög pedagogisk kvalitet och hög måluppfyllelse.
Förskolor som vi samarbetar med
Förskoleklass
Vi har två förskoleklasser på Södra Utmarkens skola. Förskoleklassen är en bro mellan förskola och skola, där lek, lär & lyckas är i fokus. Vi lägger stor vikt vid social trygghet där leken är ett verktyg i det dagliga arbetet. I förskoleklassen arbetar vi både praktiskt och teoretiskt med skapande, IKT (informations- och kommunikationsteknologi), språklig medvetenhet och matematikutveckling. Klassrummen är utrustade med interaktiva tavlor och barnen har tillgång till såväl dator som iPads.
Fritidshem
Fritidshemmet är uppdelat på fyra avdelningar, två som inriktar sig mot F-1, en som riktar sig mot åk 2 och en mot åk 3-6. Vi arbetar för att barnen på Fritidshemmen ska få en meningsfull fritid och en ökad självständighet.
I vårt arbete på Fritidshemmen utgår vi från Läroplanen och erbjuder verksamhet som innefattar språk och kommunikation, skapande och estetiska uttrycksformer, natur och samhälle samt lekar, fysiska aktiviteter och utevistelse.
Maten på skolan
Måltidsservice tillagar och serverar mat varje dag till elever i kommunens skolor.
Måltidsverksamheten i Ängelholms kommun präglas av kvalitet, service, matglädje och delaktighet. Maten som serveras ska vara vällagad, god och näringsriktig. Måltidsservice ställer höga krav på råvarorna som används. Råvarorna ska vara så naturliga som möjligt och fria från onödiga tillsatser. Vi strävar också efter att råvarorna är närodlade/närproducerade. Menyerna är i största möjliga mån säsongsanpassade och planeras av Måltidsservice kockar. I menyarbetet utgår vi från elevernas önskemål, livsmedelsverkets råd om bra måltider, näringsrekommendationer samt Ängelholms Måltidspolicy.
Specialkost
Skolorna erbjuder specialkost av medicinska, etiska eller kulturella skäl. Anmälan görs via e-tjänst.
Vid medicinska skäl krävs läkarintyg som lämnas till elevens mentor eller direkt till köket på aktuell skola. Om ert barn har läkemedel för matallergisk reaktion som ordinerats av läkare ska en egenvårdsblankett fyllas i. Blanketten finns på skolexpeditionen. Informera även mentor om matallergin och hur den ska hanteras. Vid frågor kan du kontakta skolsköterskan.
På skolor serveras aldrig nötter, mandel eller sesamfrö på grund av allergirisken.
Här kan du anmäla specialkost Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vad blir det för mat?
Du kan också ladda ner appen Skolmaten till din telefon och se menyn för din skola.
Kultur i skolan
På våra grundskolor garanteras samtliga elever en kulturpalett bestående av konstformerna teater, film, konst och kulturarv, musik och dans. Kulturupplevelserna administreras av Kultur och fritid och innebär att alla elever i årskurs F-9 garanteras en aktivitet varje år.
I kulturutbudet ingår bland annat:
- Teaterbesök på Helsingborgs stadsteater
- En samtida dansföreställning på Jarl-Kulle-scenen
- Skolbio på Röda Kvarn
- Konstpedagogiska lärprocesser
- Pedagogiska visningar på Järnvägens Museum
Vårt skolbibliotek
Södra Utmarkens bibliotek är ett integrerat folk- och skolbibliotek som är öppet för både skolans elever, förskolorna och övrig allmänhet. Vi finns på Södra Utmarkens skola, ingång från Tivoligatan samt skolans baksida. Vi erbjuder böcker, tidskrifter, ljudböcker, e-böcker, e-ljudböcker, spel och fritt wifi.
Biblioteket är tillgängligt för eleverna hela skoldagarna, bemannat av bibliotekspersonal under öppettid och tillsammans med pedagog utöver öppettiderna.
Ängelholms skolbibliotek har ett stort urval av barn- och ungdomsböcker, skönlitteratur, facklitteratur, tidskrifter, musik och film. Insatser för språkutveckling inom förskola och skola görs bland annat genom att dela ut böcker och bokpåsar till samtliga barn och elever
Pedagogisk verksamhet
Tisdagar besöker klasser biblioteket för planerad pedagogisk skolbiblioteksverksamhet. Handlingsplanen för skolbiblioteksverksamheten inkluderar både läsfrämjande verksamhet och medie- och informationskunnighet. Den pedagogiska verksamheten leds av skolans fackutbildade bibliotekarie.
Läsfrämjande
- Sagostunder för de yngre årskurserna
- Bokprat för skolans alla klasser där vi läser ur och tipsar om olika teman, genrer, ämnen eller nyutgivningar
- Boksamtal för årskurs 3, 4 och 6 där hela klassen läser en specifik bok som vi sedan arbetar fördjupat med under några veckor tillsammans
- Genrebingo för årskurs 4 som läser 8 böcker ur 8 olika genrer under läsåret
- Bokflugan för årskurs 5 som läser 12 böcker och får ett författarbesök under läsåret
Informationssökning, källkritik & upphovsrätt
Bibliotekskunskap med genomgång av lånerutiner, uppställningsordning/alfabetisering, författare, illustratör, förlag och grundläggande upphovsrätt, skillnad skön- och facklitteratur, signum, genrer och ämnesord
Informationssökning och källkritik med genomgång av bibliotekskatalogen, några av skolans och bibliotekets databaser, hur faktaböcker är uppbyggda, hur vi värderar olika källor
Prioriterade grupper
Skolbiblioteket ska enligt Bibliotekslagen ägna särskild uppmärksamhet åt att stödja elever med funktionsnedsättningar med läshjälpmedel för att ge alla elever likvärdiga villkor i sin läs- och skrivutveckling. Biblioteket hjälper elever att hitta tillgängliga medier och tillgång till tjänsten Legimus.
Elever med annat modersmål än svenska erbjuds medier på sitt hemspråk. Vi har ett rörligt bestånd av litteratur på de hemspråk som är aktuella inom rektorsområdet.
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Ge oss gärna feedback så att vi kan göra hemsidan och informationen bättre.