För bästa upplevelse och funktion av denna webbplats vänligen aktivera javascript.
Råd och stöd
På den här sidan kan du läsa om hur vi arbetar med elevernas hälsa och hur du kan få råd och stöd.
Lilla gruppen
Lilla gruppen är en verksamhet för elever i behov av extra stöd. Målgruppen är de elever som under viss tid är i behov av mer stöd än vad som kan ges inom ramen för ordinarie undervisning i arbetslaget. Lilla gruppen erbjuder tätare vuxenstöd, individuella lösningar för eleverna och enskilda planeringar, i en liten grupp med elever i årskurs 7- 9.
Extra stöd med mål om godkänt betyg
Genom att erbjuda extra stöd siktar vi på att eleverna når målen för minst godkänd nivå/betyg E. Arbetsprocessen är utformad så att eleverna vid behov kan få detta stöd under en viss period och att de sedan kan återgå till klassundervisningen. Eleven är hela tiden knuten till sin klass och deltar i de lektioner där han/hon inte behöver särskilt stöd, följer med på utflykter, studiebesök och liknande. Kontakt med elevernas föräldrar hålls via e-post och telefonsamtal. Dessutom sker täta uppföljningar i form av elevvårdskonferenser.
Anpassad undervisning
Undervisningen i Lilla gruppen är schemalagd för varje elev och stödet kan omfatta ett eller flera skolämnen, t ex svenska, engelska, matematik, SO och NO. Lilla gruppen samarbetar med berörda ämneslärare i planering av elevens undervisning och ansvarar för att ta fram lämpligt arbetsmaterial eller anpassa befintligt material. Vi arbetar efter de nationella målen. En del av våra elever, liksom andra elever på skolan, har extra stöd hos skolans speciallärare. Där får eleverna stöd i matematik, svenska och engelska. Undervisningen anpassas så att eleverna utvecklas enligt sina förutsättningar och att de får en ökad självkänsla. Det övergripande målet är att eleverna ska nå upp till godkändnivån E.
Studie- och yrkesvägledare
Stöd för elever
Studie-och yrkesvägledaren träffar eleverna enskilt och i grupp för att prata om framtiden och vägen vidare efter grundskolans slut. Vi arbetar för att stärka eleverna i sin förmåga att ta beslut. En viktig del är att vägleda och informera i valet till gymnasiet eller till andra utbildningar, så att de har förutsättningar för att göra väl underbyggda val. Det kan vara i form av gruppvägledning, enskilda samtal, klassinformation, studiebesök, workshops och annat.
Stöd för personal
I studie- och yrkesvägledarens arbete ingår också att vara ett stöd för lärarna och övrig personal på skolan då studie- och yrkesvägledning är hela skolans ansvar.
Prao
Samverkan med arbetslivet är en annan viktig del i arbetet och eleverna får genom PRAON (praktisk yrkeslivsorientering) en inblick i arbetslivet och en möjlighet att utveckla kontakter med olika verksamheter utanför skolan.
Elevhälsoteam
Skolkurator – socialarbetare på skolan
Alla i skolan, både personal och elever, måste hjälpas åt för att skolan ska bli en plats där alla kan trivas och växa som människor. Skolkuratorns roll är ge stöd till elever, anhöriga och skolpersonal utifrån ett helhetsperspektiv.
Skolkuratorn har socialt arbete som sin huvuduppgift och är anställd av Elevhälsan för att utföra ett stödjande psykosocialt arbete. På individnivå innebär detta bland annat att använda det professionella samtalet som verktyg, för att kunna bidra till positiva förändringar i människors liv.
Skolkuratorn arbetar även med viss gruppverksamhet ute på skolan där fokus ligger på olika livskunskapsfrågor. På organisationsnivå medverkar kuratorn i skolans förändrings- och utvecklingsarbete utifrån sitt psykosociala perspektiv. Som skolkurator utgör man en självklar del av skolans elevhälsoteam.
Skolsköterska - hälsofrämjande och hälsoförebyggande
Skolsköterskans arbete är främst hälsofrämjande och hälsoförebyggande. Alla elever erbjuds ett individuellt hälsosamtal med hälsokontroll. Samtalets fokus ligger på det som främjar god hälsa och framgång i skolan och utgår från en hälsoenkät som eleven fyllt i. Det handlar om mat, sömn, fysisk aktivitet, sjukdom, pubertet, identitetsutveckling, trivsel och relationer.
Vaccinationer
Vaccinationer erbjuds enligt nationella vaccinationsprogrammet. Skolsköterskan har gruppverksamhet på skolan med teman som t.ex. livskunskap, hjärt- lungräddning och pubertet/sexualitet. Skolsköterskan medverkar i skolans elevhälsoarbete och är en del av skolans elevhälsoteam.
Kontakt
Skolsköterskan kan nås på sin mottagning och på telefon. Elever och föräldrar är välkomna att höra av sig. Skolläkare och skolsjukgymnast nås efter överenskommelse med skolsköterskan.
Extra resurser för råd och stöd
Utöver skolans eget elevhälsoteam har Ängelholms kommun extra resurser som kan sättas in vid behov. Det är skolans elevhälsoteam som tillsammans med rektor och föräldrar som beslutar om den här hjälpen ska kallas in.
Frågor och svar
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Ge oss gärna feedback så att vi kan göra hemsidan och informationen bättre.