För bästa upplevelse och funktion av denna webbplats vänligen aktivera javascript.
Så arbetar vi
Här kan du läsa om hur vi arbetar med kunskapsutveckling på Kungsgårdsskolan
På Kungsgårdsskolan strävar vi efter att skapa en undervisningssituation och ett inlärningsklimat där kunskapsutvecklingen är optimal och så få elever som möjligt behöver extra anpassningar och särskilt stöd. Skolan har ändamålsenliga välutrustade lokaler och positiva förväntningar, ett högt arbetstempo samt behöriga lärare borgar för att skolans elever efter avslutad grundskola utvecklats till trygga, kreativa och självständiga ungdomar som har en gedigen kunskapsbas, är väl rustade för fortsatta studier samt känner den trygghet som krävs för att möta livets fortsatta utmaningar.
Fokus på gruppen för att kunna stötta individerna
Ämneslärarna arbetar för att varje elev skall känna att deras ämne är det mest intressanta och lättaste av de ämnen eleven studerar. Undervisningen genomsyras av höga positiva förväntningar och lärarna har god tilltro till elevernas kapacitet, sig själv och sin egen undervisning. De vet att i en välfungerande grupp presterar varje individ på en, för dem själva, hög nivå.
Kungslektionen
Lärarna på Kungsgårdsskolan har god kännedom om gällande styrdokument och framgångsrika undervisningsmetoder. De planerar, genomför och utvärderar, antingen enskilt eller tillsammans med kollegor och elever, sina lektioner utifrån aktuell forskning och beprövad erfarenhet. Lektionerna ser naturligtvis olika ut men de innehåller som regel flera av de moment som skolan valt att formulera under rubriken ”Kungslektionen”
- Samla eleverna och ta kommandot i klassrummet (t ex stå upp och hälsa)
- Repetera kort vad som avhandlades under föregående lektion (kan göras muntligt av läraren eller genom att eleverna svarar på korta frågor ställda av läraren)
- Gå igenom innehållet och arbetsstrukturen för dagens lektion. Lägg stor vikt vid att fånga elevernas intresse (på vilket sätt detta görs är inte avgörande utan det viktiga är att eleverna blir intresserade). Välj gärna en metod som passar dig och din personlighet
- Varva lärarledd undervisning/aktivitet med elevarbete i korta intervall (15-20 min). Var noga med att undervisningstempot är högt (t ex vid byte av övningar). Var frikostig med beröm men tveka heller inte att påpeka när något inte är rätt (fingertoppskänsla krävs)
- Avsluta lektionen med en kort summering/repetition av vad som avhandlats under lektionen. Försök förmedla känslan av att eleverna kan mer efter än före lektionen
- Samla eleverna och se till att du har deras uppmärksamhet och avsluta därefter lektionen
Möjligheter på Kungsgårdsskolan
Fördjupningskurs i NO
Under vårterminen i årskurs nio erbjuds skolans elever att välja en fördjupningskurs i NO-ämnena. Målsättningen med kursen är att vi tillsammans skall fördjupa kunskaperna och förståelsen för det naturvetenskapliga tänkandet. Vi hoppas att eleverna skall få en ökad trygghet gällande framtida studier vid de naturvetenskapliga eller tekniska gymnasieprogrammen.
IT-satsning
På Kungsgårdsskolan satsar vi brett på IT. Större delen av våra teorisalar är fullutrustade mediaklassrum med projektorer och ljudanläggningar. Lärarna arbetar mycket med webben som ”lärobok” för att hålla undervisningen aktuell.
IT-introduktion för sjundeklassare
I Ängelholms kommun får alla elever låna en dator under sin skoltid. Under årskurs sju träffar eleverna regelbundet en IT-pedagog för att få en introduktion till hur man arbetar med IT i undervisningen.
Vår skola ska vara fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling
På Ängelholms skolor ska alla känna sig trygga och bemötas med respekt. Det gäller elever, vårdnadshavare och personal. Alla har lika stort värde och mot alla typer av kränkande behandling gäller nolltolerans. Alla skolor har en plan mot kränkande behandling och diskriminering, där varje skola berättar vad de gör för att deras elever inte ska bli kränkta eller illa behandlade. Det finns en plan för varje verksamhet och den ska anpassas till läget som råder där. Planen uppdateras årligen. Önskar du ta del planen kan du kontakta din skola eller kommunens kundtjänst.
Relaterade länkar
Skolinspektionen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Barnombudsmannen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Diskrimineringsombudsmannen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Barnens Rätt i Samhället (BRIS) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skollagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Diskrimineringslagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Frågor och svar
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Ge oss gärna feedback så att vi kan göra hemsidan och informationen bättre.