För bästa upplevelse och funktion av denna webbplats vänligen aktivera javascript.
Råd och stöd
På den här sidan kan du läsa om hur vi arbetar med elevernas hälsa och hur du kan få råd och stöd.
Särskilt stöd
Många elever behöver, någon gång under sin skoltid eller mera kontinuerligt, extra hjälp och stöd. Det kan röra sig om hjälp med att klara skoluppgifterna och målen, eller stöd av annat slag.
När en elev riskerar att inte nå målen i något ämne anmäler den undervisande läraren detta till elevhälsoteamet och en utredning av elevens behov av särskilt stöd görs av läraren och specialpedagog/speciallärare tillsammans. Om utredningen visar att eleven behöver särskilt stöd upprättar skolan ett åtgärdsprogram. Detta åtgärdsprogram görs av specialpedagog/speciallärare i samråd med eleven och vårdnadshavarna.
Exempel på särskilt stöd kan t.ex. vara anpassad studiegång, elevassistent eller längre tid med undervisning i mindre grupp eller enskilt. Stödet kan också ges inom den vanliga klassens ram.
Extra studietid
Skolan erbjuder också läxhjälp efter skoltid samt lovskola på sportlov, påsklov och sommarlov. Det övergripande målet med dessa insatser är att varje elev ska uppnå lägst godkänd nivå.
Studievägledning
En viktig del i ungdomars lärande är att på ett enkelt och pedagogiskt sätt få vägledning och information när det gäller studie- och yrkesval. Våra studie- och yrkesvägledare strävar efter att ge en opartisk, enhetlig och likvärdig vägledning som ger förutsättningar att göra väl underbyggda val när eleven ska välja utbildning och yrke.
Studie- och yrkesvägledning är bland annat till för att eleven ska:
- Bli medveten om sin situation idag.
- Se vilka möjligheter och begränsningar som kan finnas.
- Upptäcka vilka alternativ som finns.
- Komma fram till vilka beslut man ska fatta.
Elevhälsoteam
Nyhemsskolan arbetar för att varje enskild elev får den stimulans och det stöd som den behöver för att växa som människa. Vårt mål är att arbeta förebyggande och att så tidigt som möjligt sätta in de resurser som behövs. I Nyhemsskolans elevhälsoteam ingår skolsköterska, kurator, specialpedagog, speciallärare, studie- och yrkesvägledare och rektor. Rektor har det övergripande ansvaret för det elevhälsofrämjande arbetet på skolan.
Skolsköterska
Skolsköterskans arbete är främst hälsofrämjande och hälsoförebyggande. Alla elever erbjuds ett individuellt hälsosamtal med hälsokontroll. Samtalets fokus ligger på det som främjar god hälsa och framgång i skolan och utgår från en hälsoenkät som eleven fyllt i. Det handlar om mat, sömn, fysisk aktivitet, sjukdom, pubertet, identitetsutveckling, trivsel och relationer. Vaccinationer erbjuds enligt nationella vaccinationsprogrammet. Skolsköterskan har gruppverksamhet på skolan med teman som t.ex. livskunskap, hjärt- lungräddning och pubertet/sexualitet. Skolsköterskan medverkar i skolans elevhälsoarbete och är en del av skolans elevhälsoteam.
Skolsköterska
Ann-Charlotte Ahlström
Skolsköterskan kan nås på sin mottagning och på telefon. Elever och föräldrar är välkomna att höra av sig. Skolläkare nås efter överenskommelse med skolsköterskan.
Mottagningstider
Måndag till fredag mellan 08.00-16.00.
Kurator
Alla i skolan, både personal och elever, måste hjälpas åt för att skolan ska bli en plats där alla kan trivas och växa som människor. Skolkuratorns roll är ge stöd till elever, anhöriga och skolpersonal utifrån ett helhetsperspektiv.
Skolkuratorn har socialt arbete som sin huvuduppgift och är anställd av Elevhälsan för att utföra ett stödjande psykosocialt arbete. På individnivå innebär detta bland annat att använda det professionella samtalet som verktyg. Skolkuratorn arbetar även med viss gruppverksamhet ute på skolan, där fokus ligger på olika livskunskapsfrågor. På organisationsnivå medverkar kuratorn i skolans förändrings- och utvecklingsarbete utifrån sitt psykosociala perspektiv. Som skolkurator utgör man en självklar del av skolans elevhälsoteam.
Kurator
Jannica Aneslätt
Kuratorn kan nås på sin mottagning och på telefon. Elever och föräldrar är välkomna att höra av sig.
Extra resurser för råd och stöd
Utöver skolans eget elevhälsoteam har Ängelholms kommun extra resurser som kan sättas in vid behov. Det är skolans elevhälsoteam som tillsammans med rektor och föräldrar som beslutar om den här hjälpen ska kallas in.
Frågor och svar
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Ge oss gärna feedback så att vi kan göra hemsidan och informationen bättre.