För bästa upplevelse och funktion av denna webbplats vänligen aktivera javascript.
Om oss
På den här sidan kan du läsa om vår skola. Du hittar bland annat information om skolmat, förskoleklass, fritidshem och kultur.
Välkommen till Össjö skola
Årskurs F-6
Skolan har för närvarande ca 60 elever indelade i 3 spår, i varje spår arbetar barnen i åldersblandade grupper, från de yngsta 5-6 åringar till de äldsta som går i årskurs 6. På Össjö skola finns ett gemensamt fritids för de barn som behöver. Till varje spår finns ett antal vuxna med riktade kompetenser.
Skolan har
- egen kock som tillagar både lunch och mellanmål.
- skolbibliotek med skolbibliotekarie en gång i veckan.
- 5-årsverksamhet integrerad i skolan.
- 2 dagbarnvårdare, knutna till skolområdet, som ibland deltar i verksamheten.
- naturlig kontakt med närmiljön och med föreningslivet i byn.
Skolan är öppen 06.30 -18.00.
Förskoleklass
Lek
Leken är en viktig del av verksamheten. I den finns stora möjligheter till förståelse och utveckling. Det är viktigt att barnen får ”bra näring” till sina lekar. Det får de i sin vardag genom inspirerande miljö, men framförallt via vuxna som är bra förebilder.
Bild, färg och form
Barnen lär sig färger, former och att uttrycka sig i bild, detta ger en inre tillfredställelse. Att rita, skriva, måla, klippa och leka med lera gör handens rörelse smidig och säker.
Språk
I förskoleklassen arbetar man språkligt medvetet i alla dagens aktiviteter. Under åren som gått har personalen i förskoleklassen samlat på sig erfarenhet och träningsmaterial som på ett roligt sätt inspirerar barns språkliga utveckling.
Hälsa
En daglig utevistelse som ger utrymme till det som sexåringen så väl behöver, frisk luft och roliga lekar varvas med lugna inomhusaktiviteter. En gång i veckan har förskoleklassen idrott som varvas med inomhusgympa och utegympa.
Samling
Under samlingen så leker, läser sagor och sjunger alla tillsammans. Barnen får möjlighet att föra samtal i grupp. Att tala, att lyssna och förstå varandra.
Samverkan
Förskoleklass och skola samverkar för att ge barnen en mjuk övergång.
Föräldrasamverkan
Bra samverkan mellan personal och vårdnadshavare är av stor vikt för att ditt barn ska få en trygg och lärorik skolgång. Skolan presenterar verksamheten till nya föräldrar, inskolnings- och utvecklingssamtal, trivselkvällar, öppet hus, föräldramöten, samrådsgrupper, trygghets- och stödgrupper.
Fritidshem
På skolan ligger fritidshemmet Kastanjen. Där får barnen leka, pyssla, lyssna på musik och mycket annat som hör den fria tiden till. På Kastanjen försöker vi utgå från barnens intressen och egna idéer. Barnen ska ha en möjlighet att kunna koppla av efter sitt arbete i skolan. Det finns mycket utrymme för fri lek och skapande aktiviteter. Kastanjens fritidshem vänder sig till barn i åldern 6-12 år.
Så här kan en dag på fritidshemmet se ut
- 06.30 - fritidshemmet öppnar
- 08.00 - skolan börjar
- 12.00-13.40 - skolan slutar och barnen tas emot på fritidshemmen av personalen
- 14.00 - mellanmål serveras
- 17.30 - fritidshemmet stänger för dagen (vid behov kan Kastanjen vara öppet till 18.00)
Össjö kan erbjuda ett rikt föreningsliv med aktiviteter som fotboll, skytte, ridning, orientering samt kyrkans barngrupper, vilka skolan ofta samarbetar med.
Vårt skolbibliotek
Vi vill att alla våra elever ska uppleva biblioteket som en naturlig del i sin vardag. Och att våra elever därigenom ska utveckla ett intresse för böcker som gynnar deras läslust.
Bland annat erbjuder skolbiblioteket:
- Talboksrättigheter till elever som är i behov utav detta och därmed ge alla samma förutsättningar för läsning.
- Bokprat/högläsning för att inspirera eleverna till egen läsning.
- Både skön-och facklitteratur.
- Bibliotekskunskap – där elever blir bekanta med hur ett bibliotek fungerar och dess möjligheter.
- Bokpåsar för utlån till våra elever i förskoleklass. I påsen finns bilderböcker och tanken är att inspirera till högläsning i hemmet.
- Bokflugan för årskurs 5-6, som är ett läsprojekt i samarbete med folkbiblioteket. Eleverna läser 12 böcker under skolåret och får därefter välja en presentbok att behålla. Under skolåret erbjuds klasserna härigenom även ett författarbesök.
Maten på skolan
Måltidsservice tillagar och serverar mat varje dag till elever i kommunens skolor.
Måltidsverksamheten i Ängelholms kommun präglas av kvalitet, service, matglädje och delaktighet. Maten som serveras ska vara vällagad, god och näringsriktig. Måltidsservice ställer höga krav på råvarorna som används. Råvarorna ska vara så naturliga som möjligt och fria från onödiga tillsatser. Vi strävar också efter att råvarorna är närodlade/närproducerade. Menyerna är i största möjliga mån säsongsanpassade och planeras av Måltidsservice kockar. I menyarbetet utgår vi från elevernas önskemål, livsmedelsverkets råd om bra måltider, näringsrekommendationer samt Ängelholms Måltidspolicy.
Specialkost
Skolorna erbjuder specialkost av medicinska, etiska eller kulturella skäl. Anmälan görs via e-tjänst.
Vid medicinska skäl krävs läkarintyg som lämnas till elevens mentor eller direkt till köket på aktuell skola. Om ert barn har läkemedel för matallergisk reaktion som ordinerats av läkare ska en egenvårdsblankett fyllas i. Blanketten finns på skolexpeditionen. Informera även mentor om matallergin och hur den ska hanteras. Vid frågor kan du kontakta skolsköterskan.
På skolor serveras aldrig nötter, mandel eller sesamfrö på grund av allergirisken.
Här kan du anmäla specialkost Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vad blir det för mat?
Här kan du se vad det serveras för mat denna vecka. Länk till annan webbplats.
Du kan också ladda ner appen Skolmaten till din telefon och se menyn för din skola.
Kultur i skolan
På våra grundskolor garanteras samtliga elever en kulturpalett bestående av konstformerna teater, film, konst och kulturarv, musik och dans. Kulturupplevelserna administreras av Kultur och fritid och innebär att alla elever i årskurs F-9 garanteras en aktivitet varje år.
I kulturutbudet ingår bland annat:
- Teaterbesök på Helsingborgs stadsteater
- En samtida dansföreställning på Jarl-Kulle-scenen
- Skolbio på Röda Kvarn
- Konstpedagogiska lärprocesser
- Pedagogiska visningar på Järnvägens Museum
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Ge oss gärna feedback så att vi kan göra hemsidan och informationen bättre.