För bästa upplevelse och funktion av denna webbplats vänligen aktivera javascript.
Råd och stöd
På den här sidan kan du läsa om hur vi arbetar med elevernas hälsa och hur du kan få råd och stöd.
Särskilt stöd i undervisningen
På Össjö skola finns specialpedagoger och speciallärare som hjälper elever i behov av särskilt stöd i framförallt ämnena svenska, engelska och matematik.
Eleven ska kunna utveckla sina färdigheter individuellt och känna sig tillfredsställda med sitt lärande. Specialläraren och specialpedagogen är delaktiga vid upprättande av individuella åtgärdsprogram, som sedan följs upp med jämna mellanrum tillsammans med läraren/mentorn och elevens föräldrar.
På Össjö skola vill man ge eleverna en bas av självförtroende och kompensation för sina svårigheter. Eleven extra undervisning antingen enskilt eller i grupp. Össjö skola har god kontakt och ett nära samarbete med Skoldatateket i Ängelholm.
Stöd till barn och unga
Du som är barn eller ung har rätt att växa upp under goda och trygga förhållanden. För att underlätta för dig har Ängelholms kommun samlat information om var du vänder dig för att få hjälp och stöd i olika situationer.
Stöd till barn och unga - hit vänder du dig! Länk till annan webbplats.
Friends
En annan viktig del av vårt arbete är att bevaka elevernas arbetsmiljö. Össjö skola är Friendsskola vilket innebär att man arbetar tillsammans med den stora antimobbingorganisationen Friends. Friends arbetar tillsammans med lärare och elever för att alla som går på skolan skall trivas. Friends anordnar även temadagar för eleverna med syfte att skapa sammanhållning och motverka trakasserier, diskriminering och mobbing.
Elevhälsoteam
Skolkurator
Alla i skolan, både personal och elever, måste hjälpas åt för att skolan ska bli en plats där alla kan trivas och växa som människor. Skolkuratorn arbetar med socialt arbete som huvuduppgift och är anställd för att utföra ett stödjande psykosocialt arbete.
Kuratorns roll är att stötta elever, anhöriga och skolpersonal genom att arbeta utifrån ett helhetsperspektiv. Helhetsperspektivet tar hänsyn till elevens hela livssituation, och ser till möjligheter som främjar utveckling, mognad och hälsa.
Psykosocialt arbete innebär att använda det professionella samtalet som verktyg för att åstadkomma positiva förändringar i människors liv.
Syftet med professionella samtal är att hjälpa eleven till nya infallsvinklar. Det kan ske genom att se på sig själv, på relationer eller situationer ur ett annat perspektiv. Kuratorn är ett aktivt stöd i den här processen.
Anledningar till samtal kan vara:
- Relationsproblem - bråk med kompisar, familj, lärare, pojk- och flickvän m m.
- Nedstämdhet - oro, olust
- Skoltrötthet - min framtid
- Kriser i livet - skilsmässa, sorg, förluster
Kuratorn har tystnadsplikt, vilket betyder att man får föra vidare känsliga uppgifter. Om uppgifter förs vidare ska det vara till elevens fördel. Tystnadsplikt kan dock brytas av vår anmälningsplikt. Både elever och anhöriga är välkomna att kontakta kuratorn direkt på skolan, per telefon eller e-post.
Skolkurator
Jennifer Kjeldsen
Extra resurser för råd och stöd
Utöver skolans eget elevhälsoteam har Ängelholms kommun extra resurser som kan sättas in vid behov. Det är skolans elevhälsoteam som tillsammans med rektor och föräldrar som beslutar om den här hjälpen ska kallas in.
Frågor och svar
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Ge oss gärna feedback så att vi kan göra hemsidan och informationen bättre.