För bästa upplevelse och funktion av denna webbplats vänligen aktivera javascript.
Om oss
På den här sidan kan du läsa om vår skola. Du hittar information om skolmat, förskoleklass, fritidshem, skolbiblioteket, övningsskola samt om kultur i skolan.
Välkommen till Rebbelberga skola
Rebbelberga skola omfattar skolåren F-6 och består av sju åldershomogena arbetslag. I skolans verksamhet finns förskoleklass och fritidshem integrerat . Värdegrundsarbetet samt en medveten satsning på trygghetsarbetet är ständigt i fokus i skolans arbete.
Förskoleklass
- Vi strävar efter att alla barn och vuxna ska känna glädje och trivas hos oss i Förskoleklass på Rebbelberga skola. Vi är lyhörda och bemöter alla med respekt.
- Vårt arbete utgår från läroplanen där vi medvetet utmanar barnen till att utvecklas och att bli harmoniska både enskilt och i grupp
- Vi ger barnen förutsättningar att lära sig och utvecklas inom; Språk- och kommunikation, matematik, naturvetenskap, lekar, fysisk aktivitet och utevistelse samt skapande och estetiska uttrycksformer.
- I Förskoleklass har vi verksamhet mellan 8.10-13.00 från måndag till fredag.
- Vi äter lunch i Kungsgårdsskolans matsal.
- Våra lokaler heter Draken och Lejonet, även Fritidshemmets verksamhet bedrivs i dessa lokaler för de barn som går i Förskoleklass.
Vårt arbete utgår alltid från läroplanen där vi medvetet utmanar barnen till att utvecklas och att bli harmoniska både enskilt och i grupp. En viktig uppgift för oss på skolan är att fortsätta bygga och förankra de värden som vårt samhälle vilar på. ”Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta” (Lgr 2011 s.7).
Har bara lekt idag?
”Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem” (s. 9). Lärande genom leken ska få ta stor del med medvetna pedagoger. För att få kunskap behövs fakta, förståelse, färdighet och förtrogenhet.
Lusten till att lära i glädje och gemenskap är motto för den pedagogiska verksamheten.
Fritidshem
På Rebbelberga skola har vi 5 fritidshem och en fritidsklubb.
Detta arbetar vi för på våra fritidshem
Socialt samspel och trygga barn!
Vi vill att barnen:
- Finner trygghet och tillhörighet i gruppen och med vuxna.
- Utvecklar förmågan att våga säga sin mening och stå för den.
- Lär sig våra demokratiska värderingar samt att respektera andra människors egenvärde.
- Utvecklar sitt agerande i att hantera konflikter.
- Lär sig ta ansvar.
Miljö och hälsa
En god miljö ger vi barnen genom att:
- Skapa en lugn och stressfri verksamhet utifrån våra grupper och lokaler.
- Ge möjligheter till avkoppling och vila.
- Barnen blir medvetna om vad en god hälsa innebär.
Naturupplevelser
Vi vill att barnen utvecklar:
- Respekt för djur och natur.
- Kännedom om närmiljöns möjligheter.
Lek och rörelse
Vi ger barnen stora rörelsemöjligheter genom:
- Ett varierat utbud av aktiviteter.
- Ett stort utrymme för den pedagogiska fria leken.
Skapande verksamhet
Vi erbjuder barnen en spännande och lekfull miljö genom:
- Att barnen är delaktiga i planeringen av verksamheten.
- Att åldersanpassa aktiviteter.
- Att öva olika färdigheter såsom hantverk, bild och musik.
Maten på skolan
Måltidsservice tillagar och serverar mat varje dag till elever i kommunens skolor.
Måltidsverksamheten i Ängelholms kommun präglas av kvalitet, service, matglädje och delaktighet. Maten som serveras ska vara vällagad, god och näringsriktig. Måltidsservice ställer höga krav på råvarorna som används. Råvarorna ska vara så naturliga som möjligt och fria från onödiga tillsatser. Vi strävar också efter att råvarorna är närodlade/närproducerade. Menyerna är i största möjliga mån säsongsanpassade och planeras av Måltidsservice kockar. I menyarbetet utgår vi från elevernas önskemål, livsmedelsverkets råd om bra måltider, näringsrekommendationer samt Ängelholms Måltidspolicy.
Specialkost
Skolorna erbjuder specialkost av medicinska, etiska eller kulturella skäl. Anmälan görs via e-tjänst.
Vid medicinska skäl krävs läkarintyg som lämnas till elevens mentor eller direkt till köket på aktuell skola. Om ert barn har läkemedel för matallergisk reaktion som ordinerats av läkare ska en egenvårdsblankett fyllas i. Blanketten finns på skolexpeditionen. Informera även mentor om matallergin och hur den ska hanteras. Vid frågor kan du kontakta skolsköterskan.
På skolor serveras aldrig nötter, mandel eller sesamfrö på grund av allergirisken.
Här kan du anmäla specialkost Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vad blir det för mat?
Du kan också ladda ner appen Skolmaten till din telefon och se menyn för din skola.
Kultur i skolan
På våra grundskolor erbjuds samtliga elever en kulturpalett bestående av konstformerna teater, film, konst och kulturarv. Kulturupplevelserna administreras av Kultur och stad och innebär att alla elever i årskurs F-9 erbjuds en aktivitet varje år.
I kulturutbudet ingår:
- Teaterbesök på Helsingborgs stadsteater
- En samtida dansföreställning på Jarl-Kulle-scenen
- Skolbio på Röda Kvarn
- Konstpedagogiska lärprocesser
- Pedagogiska visningar på Järnvägens Museum
Vårt skolbibliotek
Mitt i skolan, som hjärtat i verksamheten, ligger skolbiblioteket på Rebbelberga. Hit är alla i rektorsområdet välkomna för att låna böcker, sitta och läsa eller arbeta. Biblioteket är bemannat måndag till torsdag mellan 8.00 - 13.00, men alltid öppet och tillgängligt för utlåning.
I vår datoriserade bibliotekskatalog kan både elever och personal söka efter böcker och läromedel, då allt är registrerat. Vi har också ett digitalt biblioteksrum på Fronter där vi bland annat presenterar katalog, läsprojekt och klassuppsättningar.
Vårt bibliotek har nedladdningstillstånd, alltså får vi lov att ladda ner ljudböcker till våra elever, alternativt erbjuda dem eget konto för nedladdning. Ett bra komplement till boken.
Rebbelberga skolas lokala biblioteksplan styr den pedagogiska verksamheten, vilken består av såväl läsfrämjande arbete som informationskunskap. Bland annat erbjuder skolbiblioteket:
- Ett rikt bokbestånd bestående av aktuell barn- och ungdomslitteratur. Vi tillhandahåller skönlitteratur, facklitteratur, tidskrifter och en mängd pedagogisk litteratur.
- Bokprat i alla årskurser, med syfte att inspirera till elevernas egen läsning.
- Bokpåsar för utlåning till våra förskoleklasser. Påsarna är packade med bilderböcker och kan lånas av föräldrar och barn för gemensamma lässtunder hemma.
- Genrebingo för årskurs 4 som läser 8 böcker ur 8 olika genrer under läsåret.
- Bokflugan för årskurs 5 som läser 12 böcker och får ett författarbesök under läsåret
- Bibliotekskunskap - genomgång av lånerutiner så att eleverna blir förtrogna med sitt bibliotek. Eleverna ska kunna orientera sig både i det fysiska biblioteksrummet samt i det digitala Fronterrummet.
- Digital läsning för åk 4-6 i form av projektet Läshörnan. Projektet utförs i samarbete med AV Media Skåne.
Följ skolbiblioteket på Instagram Länk till annan webbplats.
Övningsskola
Rebbelberga skola är en övningsskola i nära samarbete med Högskolan i Halmstad. Det innebär att vi på vår skola tar emot lärarstudenter från Högskolan i Halmstad båda under deras vanliga VFU (verksamhetsförlagd utbildning) och under deras VI-dagar (verksamhetsintegrerad utbildning).
Halmstad Högskola - om övningsskolan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Ge oss gärna feedback så att vi kan göra hemsidan och informationen bättre.