För bästa upplevelse och funktion av denna webbplats vänligen aktivera javascript.
Om oss
På den här sidan kan du läsa om vår skola. Du hittar bland annat information om skolmat, förskoleklass, fritidshem och kultur.
Välkommen till Villanskolan
Januari 2022 flyttade Villanskolan in i nya fantastiska lokaler.
Villanskolan är en F-6 skola och är belägen i centrala Ängelholm. Vi kan anses vara en stor F-6 skola, men vare sig elever eller personal upplever skolan som en stor skola. Vi är en skola och vi har samverkan mellan de olika årskurserna och med fritids för att vi alltid ska vara den “Lilla skolan i den stora skolan”.
Skolan består av fem huskroppar som länkar till varandra. Tre av husen fungerar som hemvister till elever från förskoleklass upp till årskurs 5. Årskurs 6 vistas på ovanvåningen i skolans huvudbyggnad. Den största skolbyggnaden innehåller idrottshall, musiksal och samlingssal med tillhörande loger.
Hemvisterna består av två våningsplan och varje klass har ett eget klassrum. Varje årskurs delar på atrium, bildataljé, grupprum och kök. De gemensamma ytorna gör att alla elever i årskursen ser varandra under dagen och det stärker gemensamhetskänslan.
Hemvisterna är sammanlänkade med huvudbyggnaden som vi kallar för Hjärtat.
I Hjärtats nedervåning finns bibliotek, matsal, slöjdsalar och expedition. Här finns också en stor bred trappa där flera årskurser kan vistas samtidigt och stärka känslan av att “Vi tillsammans är Villanskolan”.
Eleverna har sitt eget skåp med plats för ytterkläder, väska och eventuell cykelhjälm. Skåpen som finns längs väggarna skalar bort visuellt buller och bidrar till en lugnare miljö för alla. Skolan är dessutom skofri.
Samverkan
Vi samverkar mellan olika verksamheter inom rektorsområdet. Genom vårt resursteam säkerställer vi att övergångar och mottagande blir så bra som möjligt för barn och föräldrar som skolan tar emot från förskolorna. Vi säkerställer också genom ett tydligt systematiskt arbete våra egna övergångar mellan förskoleklass och åk 1, samt mellan åk 3 och åk 4. Samverkan mellan Nyhemsskolan är välinarbetad och även där har vi en väl inarbetad systematik som ser till alla elevers behov.
Förskoleklass
Förskoleklassen är en obligatorisk verksamhet och det innebär att barn som är bosatta i Sverige har skolplikt från höstterminen då de fyllt 6 år. Skolplikt innebär att barn måste gå i skolan och delta i verksamheten. För att inte behöva gå i skolan ska barnet ha ett giltigt skäl, till exempel sjukdom eller beviljad ledighet.
På Villanskolan är det viktigt för oss att undervisningen stimulerar elevernas allsidiga utveckling och lärande. I våra kreativa miljöer arbetar vi ständigt med tryggheten som bas till allt lärande. Lust och nyfikenhet att lära genomsyrar också verksamheten.
En del av de pedagoger som arbetar i förskoleklass arbetar även på vårt fritidshem vilket bidrar till en trygghet för våra elever och vårdnadshavare. Det blir en samsyn både vad gäller undervisning och det sociala samspelet. Förskoleklassen bedriver sin undervisning i samma lokaler som fritidshemmet.
Språk, matematik, rörelse, skapande, utevistelse och lek ligger som fokus i vårt lärande i förskoleklassen. Digitala verktyg är ett självklart inslag i undervisningen. Värdegrundsarbetet ingår som en naturlig del i vår dagliga verksamhet och är något som står i fokus hela tiden.
För familjer som har barn som ska börja i förskoleklass börjar fritids på skolan från den 1 augusti. Dock kan det datumet ändras från år till år, exakt datum kommer i samband med information kring skolstart.
Har du frågor om vår verksamhet är du mer än välkommen att göra ett besök eller ta kontakt via kundtjänst.
Fritidshem
Skolans fritidshem består av fyra olika avdelningar och de befinner sig i skolans hemvister. Avdelningarna är uppdelade beroende på elevernas ålder, förskoleklass, årskurs 1 och årskurs 2 och årskurs 3-6. Fritidshemmen samverkar mellan avdelningarna framförallt på loven. Öppningar och stängningar sker hos fritidshemmet för förskoleklassen.
Undervisningen i fritidshemmet ska stimulera elevernas utveckling och lärande samt erbjuda en meningsfull fritid. Undervisningen på våra fritidshem syftar till att våra elever får möjlighet att främja sin fantasi och förmåga att lära tillsammans med andra genom rörelse, lek och skapande genom estetiska uttrycksformer. Att lösa konflikter och öva sig på konflikthantering är något som vi medvetet arbetar med i vår verksamhet.
Verksamheten på fritidshemmet styrs av Skollagen och kapitel 1, 2 och 4 i läroplanen.
Vårt skolbibliotek
I skolans Hjärta finner vi vårt skolbibliotek. Biblioteket är bemannat dagligen och har en central plats i vårt pedagogiska arbete. Att kunna läsa och förstå det man läser är en förutsättning för kunskapsutveckling.
Villanskolans skolbibliotek har ett stort urval av barn- och ungdomsböcker, skönlitteratur, facklitteratur, tidskrifter, musik och film. I vårt skolbibliotek träffar ni vår bibliotekspedagog och biblioteksassistent.
Maten på skolan
Måltidsservice tillagar och serverar mat varje dag till elever i kommunens skolor.
Måltidsverksamheten i Ängelholms kommun präglas av kvalitet, service, matglädje och delaktighet. Maten som serveras ska vara vällagad, god och näringsriktig. Måltidsservice ställer höga krav på råvarorna som används. Råvarorna ska vara så naturliga som möjligt och fria från onödiga tillsatser. Vi strävar också efter att råvarorna är närodlade/närproducerade. Menyerna är i största möjliga mån säsongsanpassade och planeras av Måltidsservice kockar. I menyarbetet utgår vi från elevernas önskemål, livsmedelsverkets råd om bra måltider, näringsrekommendationer samt Ängelholms Måltidspolicy.
Specialkost
Skolorna erbjuder specialkost av medicinska, etiska eller kulturella skäl. Anmälan görs via e-tjänst.
Vid medicinska skäl krävs läkarintyg som lämnas till elevens mentor eller direkt till köket på aktuell skola. Om ert barn har läkemedel för matallergisk reaktion som ordinerats av läkare ska en egenvårdsblankett fyllas i. Blanketten finns på skolexpeditionen. Informera även mentor om matallergin och hur den ska hanteras. Vid frågor kan du kontakta skolsköterskan.
På skolor serveras aldrig nötter, mandel eller sesamfrö på grund av allergirisken.
Här kan du anmäla specialkost Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vad blir det för mat?
Du kan också ladda ner appen Skolmaten till din telefon och se menyn för din skola.
Kultur i skolan
På våra grundskolor erbjuds samtliga elever en kulturpalett bestående av konstformerna teater, film, konst och kulturarv. Kulturupplevelserna administreras av Kultur och stad och innebär att alla elever i årskurs F-9 erbjuds en aktivitet varje år.
I kulturutbudet ingår:
- Teaterbesök på Helsingborgs stadsteater
- En samtida dansföreställning på Jarl-Kulle-scenen
- Skolbio på Röda Kvarn
- Konstpedagogiska lärprocesser
- Pedagogiska visningar på Järnvägens Museum
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Ge oss gärna feedback så att vi kan göra hemsidan och informationen bättre.