Om oss
På den här sidan kan du läsa om vår skola. Du hittar bland annat information om skolmat, förskoleklass, fritidshem och kultur.
Välkommen till Villanskolan
Årskurs F-6
Villanskolan är en fyrparallellig F-6 skola. På skolan finns också 7 fritidshem. Vi har en verksamhet med stor mångfald och allsidighet. Villanskola är centralt placerad i Ängelholm och vi har ett stort upptagningsområde. Våra elever har olika bakgrund och erfarenheter. Vi ser detta som berikande. Vi lär av varandra!
Föräldrar har en viktig roll i barnens skolgång. Vi informerar er om vad som händer i skolan genom vecko- och månadsbrev, föräldramöten, utvecklingssamtal samt information via Fronter. Eleverna har sin egen utvecklingsplan.
Vi arbetar i arbetslag i alla klasser på vår skola. Arbetslagen kan bestå av olika kategorier av professioner beroende på i vilken ålder de är kopplade till. Våra olika kompetenser gynnar alla elever. Arbetet i arbetslaget ger en känsla av ”den lilla skolan i den stora”. Alla vuxna i arbetslaget tar gemensamt ansvar för eleverna och vi har många pedagoger ute på rasterna. Vårt trygghetsarbete är viktigt för oss och det genomsyrar allt vi gör i verksamheten.
Vi satsar mycket på att ge barnen en bra grund att stå på. Synen på sitt eget lärande är A och O för en fortsatt lyckad skolgång och vi försöker i alla lägen skapa en inre motivation hos eleverna när det kommer till deras egen inlärning. Att känna glädje och trygghet i sin vardag och sitt lärande är förutsättningar för god inlärning – något vi ständigt har som utgångslägen i vår undervisning.
Samverkan
Vi samverkar mellan olika verksamheter inom rektorsområdet. Genom vårt resursteam säkerställer vi att övergångar och mottagande blir så bra som möjligt för barn och föräldrar som skolan tar emot från förskolorna. Vi säkerställer också genom ett tydligt systematiskt arbete våra egna övergångar mellan förskoleklass och åk 1, samt mellan åk 3 och åk 4. Samverkan mellan Nyhemsskolan är välinarbetad och även där har vi en väl inarbetad systematik som ser till alla elevers behov.
Samverkan inom våra arbetslag är inarbetat och vårt förhållningsätt ”Hela barnet hela dagen” genomsyrar våra arbetslag. ”Hela barnet hela dagen” innebär att alla professioner ser till alla elevers behov under hela deras dag, både under deras tid på fritids och i skolan.
Föräldraförening
Villanskolans föräldraförening, VFF, är en annan samverkansform på skolan. Styrelsen träffar, en gång per månad, rektor och en representant för personalen för att diskutera aktuella skolfrågor.
Övningsskola
Villanskolan är särskilt utvald att vara Övningsskola till lärarutbildningen på Högskolan i Halmstad. Det innebär att vi tar emot flera lärarstuderande varje termin. Förutom sina vanliga verksamhetsförlagda veckor deltar de även i verksamhetsintegrerad utbildning, sk VI-dagar. Den bakomliggande tanken med VI-dagar är att teori och praktik inte ska ses som åtskilda eller uppfattas som varandras motpoler.
Förskoleklass
På Villanskolan arbetar vi utifrån helhetstänket ”Hela barnet - hela dagen” Det innebär att vi pedagoger samarbetar i ett gemensamt arbetslag kring eleverna:
- Eleverna möter samma pedagoger under olika tider på dagen, då vi arbetar tillsammans i både förskoleklass och på fritids.
- I våra verksamheter har vi ett gemensamt tänk och en samsyn både vad gäller undervisning och det sociala samspelet.
- Språket finns i fokus under hela dagen.
Vår strävan är att helhetstänket ska ge en trygghet för både elever och vårdnadshavare. Verksamheten bygger på elevernas lust och nyfikenhet att lära och genomsyras av trygghet, trivsel och goda kamratrelationer.
Värdegrundsarbetet ingår som en naturlig del i vår dagliga verksamhet och är något som står i fokus hela tiden.
Skolan har två förskoleklasser, Regnbågen och Virvelvinden. Tillsammans arbetar vi i ett nära samarbete med alla våra elever.
Förskoleklassdagen börjar 08.10 och avslutas 12.50. För de elever som behöver morgonomsorg finns det morgonfritids från kl. 06.30.
Vi vill ge eleverna en trygg och lekfull övergång till skolan och även skapa en nyfikenhet och lust till att lära. Hos oss arbetar vi med språket i fokus hela tiden. Språket är viktigt och tillsammans skapar vi en miljö där elever känner att de vågar uttrycka sig och känna sig hörda och lyssnade på. I vårt språkutvecklande arbetssätt använder vi oss även av tecken (TAKK – Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation) och bildstöd (InPrint).
I förskoleklass arbetar vi på ett lekfullt och lustfyllt sätt med språk/svenska, matematik, rörelse, skapande, lek och utevistelse m.m. Till vår hjälp i lärandet har vi även digitala verktyg.
Fritidshem
På Villanskolan finns 7 fritidshemsavdelningar.
I årskurs F-3 har eleverna fritidsverksamhet i samma lokaler, med samma barn och till viss del samma personal som de möter under förmiddagstid. Detta tror vi bidrar till en ökad trygghet hos de yngre eleverna och deras vårdnadshavare.
De elever som är inskrivna på fritids i årskurs 4–6 går tillsammans på en gemensam fritidsavdelning, Jupiter.
Under skolloven har vi heldagsomsorg och då arbetar vi tillsammans med de andra avdelningarna på olika sätt.
På fritidshemmet erbjuds eleverna en meningsfull fritid och god omsorg.
Här får eleverna möjlighet att lära på många olika sätt genom t ex lek, rörelse och skapande aktiviteter. Lärandet på fritidshemmet utgår från elevernas erfarenheter, kunskaper, intressen och behov men utmanar dem också att prova på nya saker.
Verksamheten på fritidshemmet styrs av Skollagen och kapitel 1, 2 och 4 i läroplanen.
Vårt skolbibliotek
Skolbiblioteket, som är bemannat dagligen, har en central plats i vårt pedagogiska arbete. Att kunna läsa och förstå det man läser är en förutsättning för kunskapsutvecklingen
Ängelholms skolbibliotek har ett stort urval av barn- och ungdomsböcker, skönlitteratur, facklitteratur, tidskrifter, musik och film. Insatser för språkutveckling inom förskola och skola görs bland annat genom att dela ut böcker och bokpåsar till samtliga barn och elever.
Maten på skolan
Måltidsservice tillagar och serverar mat varje dag till elever i kommunens skolor.
Måltidsverksamheten i Ängelholms kommun präglas av kvalitet, service, matglädje och delaktighet. Maten som serveras ska vara vällagad, god och näringsriktig. Måltidsservice ställer höga krav på råvarorna som används. Råvarorna ska vara så naturliga som möjligt och fria från onödiga tillsatser. Vi strävar också efter att råvarorna är närodlade/närproducerade. Menyerna är i största möjliga mån säsongsanpassade och planeras av Måltidsservice kockar. I menyarbetet utgår vi från gästernas önskemål, livsmedelsverkets råd om bra måltider, näringsrekommendationer samt Ängelholms Måltidspolicy.
Specialkost
Skolorna erbjuder specialkost av medicinska, etiska eller kulturella skäl. För specialkost krävs anmälan via e-tjänsten Skolstart. Gäller anmälan medicinska skäl ska läkarintyg lämnas till skolans kök.
På skolor serveras aldrig nötter, mandel eller sesamfrö på grund av allergirisken.
Hur kan jag ta reda på vad som serveras?
Här kan du se vad det serveras för mat denna vecka.
Du kan också ladda ner appen Skolmaten till din telefon och se menyn för din skola.
Kultur i skolan
På våra grundskolor erbjuds samtliga elever en kulturpalett bestående av konstformerna teater, film, konst och kulturarv. Kulturupplevelserna administreras av Kultur och stad och innebär att alla elever i årskurs F-9 erbjuds en aktivitet varje år.
I kulturutbudet ingår:
- Teaterbesök på Helsingborgs stadsteater
- En samtida dansföreställning på Jarl-Kulle-scenen
- Skolbio på Röda Kvarn
- Konstpedagogiska lärprocesser
- Pedagogiska visningar på Järnvägens Museum